Strony

wtorek, 13 sierpnia 2013

Olives...



Podczas wycieczek organizowanych przez biura podróży zawsze można dowiedzieć się wielu ciekawostek o codziennym życiu w danym regionie, miedzy innymi też o uprawach roślin. Ponieważ zielone Korfu obfituje w gaje oliwne, zdarzyło mi się nasłuchać od przewodnika różności na temat uprawy tych cennych darów matki natury. Co zapamiętałam i zanotowałam przekazuję ;-)

Zdjęcie: Internet


Oliwa - od wieków uznawana jest za eliksir młodości i długowieczności. Dowiedzione jest, że spożywanie oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia może zmniejszać stężenie cholesterolu, obniżać ryzyko zachorowań na cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Badania wskazują również, że konsumpcja oliwy może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów. Ponieważ drzewko oliwne osiąga swoją dojrzałość w wieku ok.30 lat sadzone jest często z myślą o dzieciach lub nawet wnukach. Natomiast raz zasadzone może przeżyć wieki, nawet ponad 1000 lat! Metody stosowane w celu zbiorów zależą od rodzaju upraw, wielkości drzewa i jego kształtu, oraz terenu i obszaru sadu. Większość oliwek jest zbieranych tradycyjnie, czyli ręcznie lub za pomocą przesiewaczy i plandek. Nowoczesne sady często wprowadzają mechanizację zbiorów. Drzewka oliwne kwitną wiosną, a latem dojrzewają na nich cenne owoce. Zbiory odbywają się w zależności od regionu i klimatu od października do lutego.  Natomiast żniwa powinny się zacząć na chwilę przed naturalnym opadem owoców z drzew. Od zebrania owoców do ich wytłoczenia nie powinno minąć więcej niż doba, ponieważ oliwki szybko fermentują co zmniejsza jakość oliwy. Mówiąc w streszczeniu, tłoczenie oliwy na zimno powinno się odbywać w temperaturze nie przekraczającej 27-28 stopni, najpierw oliwki są mechanicznie miażdżone wraz z pestkami, następnie masa jest wirowana by na końcu oddzielić ciecz od pozostałych resztek i uzyskać pożądaną przez nas oliwę Extra Virgin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)