Strony

piątek, 20 września 2013

Vicky, Cristina, Barcelona czy Tapas, Cava i Chorizo?


Podczas jednego z popołudniowych spacerów, moją uwagę przyciągnął klimatyczny Bodega el Rocio Maria znajdujący przy Carrer De La Riera 18 sklepik oraz bar, oferujący różnego rodzaju tradycyjne, suszone w całości szynki, piramidę serów, ale również całą ścianę wspaniałych napojów z winorośli jak Sangria czy słodkie wina Moscatel. Z pewnością jest to miejsce godne polecenia i warte odwiedzenia.



Suszona szynka, krojona od kości i przyprawiana na różne sposoby - Serrano. Jej droższa siostra - niezwykła szynka o ciemnoczerwonej barwie - Jamon Iberico produkowana z iberyjskich świń karmionych żołędziami, dzięki czemu uzyskuje swój niepowtarzalny, orzechowy smak ( cena waha się w okolicach 90-120 Euro za całe udo).
Sławne na całym świecie wieprzowe, paprykowe kiełbasy Chorizo, które mogą być ostre lub łagodne, suszone i twarde albo miękkie i cienkie. Dosłownie do wyboru, do koloru. Typowa Katalońska kiełbaska o nazwie Fuet, podawana często jako tapas, pokryta charakterystyczną, białą pleśnią, która może nie pachnie zniewalająco ale za to jak smakuje...

Można by wymieniać i wymieniać, ale tak na prawdę wszystkie te potrawy mają na tyle niepowtarzalny smak, że trzeba ich po prostu spróbować.





1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :-)